Aksaray Özel Eğitim - Gönül Dostları
  • (0382) 213 90 13
  • aksaraygonuldostlari@gmail.com
  • Kılıçaslan Mahallesi, 68100 Aksaray Merkez/Aksaray

Aksaray Özel Eğitim

Özel eğitim her çocuğun bireysel ihtiyacına göre kişiselleştirilmesi gereken bir programdır. Özel eğitim kurumları ve özel eğitim merkezi programları normal sınıf müfredatı gibi standart olmamalıdır. Buradaki en önemli şey çocuğun ilerleme kat etmesi için ihtiyaç duyduğu özel eğitim materyalleri gibi tüm kaynakların sağlanmasıdır.

Özel eğitim denildiğinde sizin gözünüzde sadece özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri mi canlanıyor? Aslında okullarda BEP (Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı) kapsamında birçok çocuk yaşıtları ile beraber eğitim alırken; özel eğitim ihtiyaçlarını da karşılayabilirler. Özel eğitimin kapsamı oldukça geniştir ve çok farklı yöntemlerle, farklı özel eğitim modülü ile farklı mekanlarda çocuklara sunulabilir. Tek bir kalıp ile özel eğitim vermek mümkün değildir.

Özel Eğitim amaçları

  1. Özel eğitime ihtiyaç duyan bireyin, toplum içinde iş birliği içerisinde yaşayabilmesini ve çevresi ile uyum içerisinde üreten kişiler olması
  2. Toplum içerisinde bireylerin bağımsız yaşayabilecek temel yaşam becerilerine sahip olabilmeleri
  3. Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmaktır

Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Çocuklarla Süreç Nasıl İlerler?

Öncelikle ailelerin çocuklarını yakından gözlemlemesi, yaşıtları ile kıyaslayabilmek için becerilerindeki aşamaları bilmesi ve çocuğunun özel eğitime ihtiyacı olup olmadığını erken yaşta fark edebilmesi oldukça önemli. Çocuklar özel eğitimi ne kadar erken yaşta alırsa, eğitimin başarısı da o kadar artacaktır. Erken müdahale çoğu zaman mucizeler yaratabilir.

Çocuğunuzun yaşıtlarına göre farklı öğrendiğini düşünüyorsanız; içinizdeki şüpheyi gidermek için bile olsa teşhis amaçlı bir uzmana danışmalısınız. Genelde değerlendirme ve testler bir psikolog veya özel eğitimci tarafından yapılabilirken; tanı bir çocuk psikiyatristi tarafından konmalıdır. Tanı konduktan sonra da aile uygun özel eğitim için bilgilendirilmeli ve yönlendirilmelidir.

Birçok aile için kabullenme süreci uzun sürebilir. Ancak unutmamak gerekir ki kabullenme süreci ne kadar uzarsa çocuğunuz da ihtiyaç duyduğu yardıma o kadar geç ulaşacaktır.

Özel eğitim desteği hangi özel eğitim kurumları ya da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi içinde alınırsa alınsın sadece profesyonellere bırakılmamalı ve aile tarafından yakından takip edilmelidir. Evde özel eğitim süreci de her zaman devam etmeli. Özellikle devlet desteği ile alınan özel eğitim saatleri çocuklar için yeterli olmayabilir. Eğitimin uzmanın yönlendirmesi ile evde devam etmesi çok önemli. İşi tamamen kurumlara bırakırsanız, bir bacağı eksik masanın çökmesi gibi çocuğun eğitim sistemi de çökecektir.

Özel eğitime başladıktan kısa süre sonra sonuç beklemek de ailelerin yaptığı bir diğer hatadır. Özel eğitim süreçlerinin uzun vadede sonuçlanabileceğini, her zaman aynı oranda ilerleme göremeyebileceğinizi, yavaş bir süreç yaşayabileceğinizi de kabul etmelisiniz. Bu süreç hem aile, hem uzmanlar ama en önemlisi çocuk için yorucu olabilir. Moralinizi ve motivasyonunuzu yüksek tutmalı, küçük ama ulaşılabilir hedeflerle ilerlemelisiniz. Hızlı değişiklikler beklendiğinde hayal kırıklığı yaşanabiliyor, hatta eğitimden vazgeçilebiliyor. Bu durumda yine zarara uğrayan çocuklar oluyor. Aynı nedenle sık sık kurum veya uzman değişikliğine gidilebiliniyor.

ozel-egitim
Özel Eğitim